De usynlige kræfter eksisterer

Når vi snakker om energibaner, balancer eller selvhelbredende kræfter, er det ikke bare noget, vi påstår er godt, men som lægerne afviser. Det kan man læse om i en videnskabelig artikel - lidt nørdet, men næring til troen på at vi er på rette vej. 

Af Jesper Odde Madsen

Den parallelle eksistens af konventionel og komplementær medicin kan godt se ud som en uforenelig modsætning: Anerkendt mainstreamvidenskab kontra ”pseudovidenskab”. 

Men videnskaben selv er pluralistisk (den kan rumme forskellige modeller) da man fx inden for matematik og naturvidenskab opererer med forskellige, konkurrerende forklaringer. 

Virkeligheden er meget mere end atomer, molekyler, DNA, aminosyrer og proteiner. Udover de kendte fysiske kræfter eksisterer der specifikke ”formdannende” kræfter, og de kan systematisk undersøges. 

Budskabet kommer ikke fra det alternative, spirituelle miljø. Man kan læse det i en videnskabelig artikel, skrevet af dr. Helmut Kiene og dr.med. Harald Johan Hamre. De stillede spørgsmålet: Er der andre kræfter i den naturlige verden udover de fysiske kræfter? 

Vi er opdraget til at tro, at hele den naturlige virkelighed er baseret på fysikken i atomer og molekyler. Men det er kun en del af sandheden, siger de to forfattere. 

Tyngdekraft og elektromagnetisme

Antagelsen om, at kun de fysiske kræfter eksisterer og virker, er ikke holdbar. For eksempel kan dannelsen og opretholdelsen af levende organismer umuligt forklares med molekylære processer (fx fra DNA til RNA og videre til aminosyrer og proteiner). 

Processerne på hvert niveau – fra molekyler, organeller, celler, organer op til hele organismen – reguleres i forhold til dannelsen af det næste højere niveau. Specifikke formdannende kræfter eksisterer og kan systematisk undersøges, og deres eksistens indebærer en udvidet opfattelse af det fysiske stof. 

Det herskende naturvidenskabelige paradigme fortæller os, at alt i vores verden kun reguleres af to kræfter, tyngdekraft og elektromagnetisme, og intet andet (bortset fra to kræfter inde i atomerne). 

Forfatterne skriver om vores krop: Da komplementær medicin bruges til behandling af komplekse biologiske organismer, har vi fokus på kroppens indre niveauer: overgangen fra niveauet af atomer til niveauet af elementære molekyler, til makromolekyler (fx DNA), til organiske molekyler, osv. helt op til organerne. 

Dette kan se simpelt ud for en biolog, men troen på, at interaktioner mellem atomer og molekyler kan forklare hele reguleringen af former og strukturer på de forskellige niveauer, er et dogme. Ifølge dette dogme er andre forklaringer hverken nødvendige, mulige eller ønskede. 

Andre egenskaber

Altså, siger forfatterne, man ønsker ikke nogen udvidelse af den rent fysiske naturforklaring. Mange nutidige videnskabsmænd er stadig socialiseret i traditionen fra det 19. århundrede, hvor videnskaben blev formet til at tilbyde en rent mekanistisk forklaring af naturen, uden noget hinsides. 

Imidlertid er det sådan, at hvis fx en tyngdekraft skal kunne virke, skal der være et legeme med en masse, og for at en elektrisk kraft kan virke, skal kroppen have en elektrisk ladning. Logisk set gælder det samme nødvendigvis også for de formdannende kræfter: De kan kun virke på organismens materielle substans, hvis substansen er modtagelig for dem. Med andre ord: Eksistensen af andet end de fysiske kræfter kræver eksistensen af andre egenskaber ved stof udover atomstrukturerne og deres vekselvirkninger. 

Som eksempel nævner forfatterne homøopati. Her er argumentet mod metoden som bekendt, at der ikke er nogen molekyler tilbage i de høje fortyndinger/potenser. Men det er jo netop irrelevant, hvis man antager, at stoffet også har andre egenskaber end de rent fysiske. 

Desuden, når homøopatiske høje potenser ikke primært påvirker organismernes fysisk-kemiske processer, men arbejder på det højere niveau af formdannelse, er det måske ikke overraskende, at homøopatien har hidtil ukendte virkemåder jf. Simile-princippet ("Lige helbredes med lignende"). 

Kilde:
Sammendrag af artiklen “Are There Other Forces in the Natural World Besides the Physical Forces?” Complementary Medicine Research, oktober 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37857264/

De to forfattere arbejder begge ved Institute for Applied Epistemology and Medical Methodology (IFAEMM) ved University Witten/Herdecke, Tyskland. Et institut, der beskæftiger sig med komplementære medicinske metoder ud fra en pluralistisk opfattelse af medicin, og som er dannet af antroposofiske læger.

Det er næppe sandsynligt, at forfatternes artikel vil blive taget alvorligt hos mainstream forskerne, men den er ét af de mange bidrag, som kan danne grundlag for et videnskabeligt paradigmeskift. Vil du vide mere om den slags, anbefales et klik her: https://scientificandmedical.net/ 

Den svære samtale