Opdateret 27. september 2023
Optjening af efteruddannelsestimer hos Danske Terapeuter
I henhold til Registreringsloven og Danske Terapeuters bestemmelser skal alle RAB-registrerede behandlere hos Danske Terapeuter optjene efteruddannelsestimer (RAB-timer) over en treårig periode. Perioden er individuel afhængig af datoen på dit RAB-bevis.
Hvis du er i tvivl, så kontakt sekretariatet for råd og vejledning. Det gælder også hvis du er i tvivl om et kursus, foredrag eller andet som giver ret til optjening af RAB-timer. Det er ærgerligt at bruge tid og penge på kursus/aktivitet, der ikke er godkendt, hvis det var dit mål.
Danske Terapeuters Fag-, Viden- og Uddannelsesudvalg (FVU) i samarbejde med sekretariatet vurderer løbende de indkomne dokumentationer for efteruddannelse, kursusdeltagelse, deltagelse i supervision og Erfa-grupper. Reglerne for optjening af efteruddannelsestimer er som vist nedenfor:
Regler for optjening af timer
- I optjeningsperioden, som er tre år, skal der optjenes i alt minimum 36 timer.
- Alle kurser skal være godkendt i henhold til Registreringsloven og Danske Terapeuters bestemmelser.
Fordeling af timer er:
- Minimum 6 fagspecifikke timer i det/de fag man er RAB-registreret i (akupunktur, kranio-sakral terapi, massage og zoneterapi).
samt
- Maksimum 30 fagrelaterede timer efter frit valg i alle fag, der er godkendt i henhold til lov om registrering (gerne flere, men maksimum 30 timer tæller med).
- Ved Førstehjælp optjenes 3 timer pr. kursus, maksimum 7 timer hvert tredje år.
- Der kan ikke overføres timer fra én optjeningsperiode til en anden (dobbeltperiode).
- Der kan søges orlov i op til et år – registreringsperioden forlænges tilsvarende.
Godkendte grundaktiviteter
Uddybning af fagspecifikke timer (minimum 6 timer)
- Alle kurser og fag som har direkte afsæt i og relation til indholdet i de primære fags teori og praksis pr. RAB-registrering.
Uddybning af fagrelaterede timer (maksimum 30 timer)
- Maksimum 30 timer i relevant efteruddannelse. F.eks. indenfor: anatomi/fysiologi, sygdomslære/farmakologi, psykologi, coaching, kommunikation, klinikdrift/regnskab/ markedsføring, kost/ernæring, økonomi, regnskabsforståelse, faglig eller personlig supervision, deltagelse i Erfa-grupper, deltagelse i foredrag f.eks. i lokalafdelinger, sikkerhedskursus i Thorax, Førstehjælpskurser og hygiejnekurser.
Det kan også være andre fag end det man er registreret i. F.eks. hvis du er RAB-registreret akupunktør kan man optjene RAB-timer for deltagelse i et kursus der handler om kranio-sakral terapi, massage, zoneterapi eller andre fag hvor Danske Terapeuter godkender kurser med RAB-timer.
Dokumenteres ved indsendelse af deltagerbeviser, som tydeligt angiver kursusudbyder, fagindhold, timer og underviser.
For at et kursus kan blive RAB-godkendt skal det have en varighed på minimum 3 timer. Dog kan kurser á 2 x 2 timer godkendes hvis der er sammenhæng i indholdet, f.eks. 2 timer den ene uge og 2 timer den næste.
Supervision dokumenteres ved tro/love erklæring med indikation af emne/indhold/tidsforbrug samt underskrift af supervisor. Undervisere og supervisorer optjener ikke timer, kun kursusdeltageren/supervisanden optjener timer.
Supervision og deltagelse i ERFA-grupper kan max. udgøre 10 timer i optjeningsperioden (tre år).
Førstehjælp
Danske Terapeuter kræver som en del af optagelseskriterium et gyldigt førstehjælpsbevis aldrig mere end to år gammelt, som enten kan være:
- Grundkursus minimum bestående af modulerne Førstehjælp ved hjertestop inkl. hjertestarter – 240 minutter samt Førstehjælp ved sygdomme – 90 minutter.
eller
- Opdateringskursus Førstehjælp ved hjertestop inkl. hjertestarter – 180 minutter, skal opdateres minimum hvert andet år
Ovennævnte førstehjælpskurser er gældende for RAB-registrering i fagene: akupunktur, kranio-sakral terapi, massage og zoneterapi. Skal fornyes minimum hvert andet år.
Ovennævnte førstehjælpskurser er tilsvarende gældende for alle aktive medlemmer uden RAB-registrering i fagene: akupunktur, columnaterapi, EFTMR-traumeterapi, kinesiologi, kranio-sakral terapi, massage og zoneterapi. Skal fornyes minimum hvert andet år.
OBS!! Hvis dit opdateringskursus i Førstehjælp er mere end to år gammelt, skal du starte forfra med et grundkursus.
* Danske Terapeuter følger reglerne fra Dansk Førstehjælpsråd.
RAB-registrering hos Danske Terapeuter
Hos Danske Terapeuter er det muligt at blive RAB-registreret inden for fagene: akupunktur, kranio-sakral terapi, massage og zoneterapi.
Hvis du er RAB-registreret i et eller flere fag, skal du i optjeningsperioden (tre år) optjene:
Antal RAB-registreringer |
Fagspecifikke timer - minimum 6 timer pr. RAB-registrering |
Fagrelaterede timer - maximum 30 timer (gerne flere, men maksimum 30 timer tæller med |
I alt skal der i efteruddannelsestimer optjenes pr. RAB-registrering |
1. RAB-registrering |
6 |
30 |
36 |
2. RAB-registreringer |
6 + 6 |
30 |
42 |
3. RAB-registreringer |
6 + 6 + 6 |
30 |
48 |
4. RAB-registreringer |
6 + 6 + 6 + 6 |
30 |
54 |
Danske Terapeuters Fag-, Viden- og Skoleudvalg (FVU), 27. september 2023.