Columnaterapi

Columna betyder ryg, - så en columnaterapeut er en behandler der har fokus på behandling af ryggen og bækken, oftest med hænderne som eneste værktøj.

Selvom hænderne er det eneste redskab er en columnaterapeut særlig uddannet i, at kunne behandle på mange forskellige måder afhængig af hvilken tilstand patienten har.

De fleste patienter som konsultere en columnaterapeut har rygsmerter eller bækken problemer. Disse smerter giver oftest funktionstab og en nedsat bevægelighed i rygleddene. Men smerterne kan også give problemer i enten arme eller ben, så derfor tænker en columnaterapeut altid globalt når en patient har smerter lokalt. Symptomerne kan altså ligge langt fra der hvor årsagen udspringer fra.

Man kan derfor opdage, at undersøgelsen nogen gange kan tage lang tid, fordi man hele tiden leder efter årsagen til hvorfor en patient har ondt. Symptomer kan stamme både fra led, muskler, bindevæv, nerver ja ligefrem organer.

Alt efter årsagen skal problemerne altså behandles forskelligt, afhængig af om det er en overspændt muskel eller et låst og dysfungerende led.

En columnaterapeut ser også bækken og lænden som kroppens fundament, og derfor har man også fokus på, at man har en tilstrækkelig muskulær stabilitet. Manglende muskelmasse omkring led, og især omkring bækken og lænden, vil give hypermobilitet som igen kan medføre en lang række problemer for den enkelte.

En columnaterapeut vil være også være opmærksom på hvornår columnaterapi er effektiv og indikerende, samt hvornår en patient skal sendes videre til egen læge.

Behandlingen

En columnaterapeut har mange teknikker i værktøjskassen. Disse bliver mange gange brugt i kombination med hinanden alt efter hvilken tilstand den enkelte patient har. Nogle af disse teknikker kunne være træningsterapi, led manipulation, articulering (led mobilisering), muskelenergi teknik, positionel release teknik, dynamisk udspænding, myofasical release teknik og flere andre avancerede bløddelsteknikker, alt sammen for at genoprette kroppen balance.

Columnaterapi er velegnet til:

  • Bækken problemer
  • Hold i nakken eller lænden
  • Facetledslåsninger
  • Piskesmæld
  • Hovedpine
  • Skæv ryg og andre muskulære ubalancer