Phytoterapi

Phytoterapi er læren om anvendelse af urter, om lægeplanters virkning på den menneskelige organisme og hvordan man eventuelt kan afhjælpe symptomer og hjælpe kroppen til at genfinde sin egen sundhed.

Urter har været brugt i århundreder af alle folkeslag. I nogle kulturer anvendes den som traditionel medicin, og er baseret på iagttagelse og erfaringer overleveret fra generation til generation gennem mange år.

I vore dage er der ved hjælp af avanceret teknologi samlet en mængde videnskabelige data, der gør, at vi kender urternes aktive indholdsstoffer, hvilket hjælper os til at udvælge de bedste planter til en given sygdom.

Behandlingen

Phytoterapeuter arbejder holistisk, dvs. at der arbejdes med helheden, det hele menneske og ikke kun med enkelte dele af kroppen eller med symptomer. Har man f.eks. eksem, vil phytoterapeuten fokusere på årsagen til eksemen. F.eks. kan eksem være et symptom på, at ens tarmsystem ikke fungerer som det skal.

Selve behandlingen

Derfor vil en udrensning og en genopbygning af mave/tarmflora samt en styrkelse af immunforsvaret være nødvendig.

Ved en konsultation hos en phytoterapeut vil problemet blive undersøgt. Sideløbende foretages en vejledning af kost, livsstil, følelsesmæssige faktorer, mm. Der skrives journal og phytoterapeuten vil danne sig et helhedsbillede af klienten. Ud fra dette vil der sammen med klienten blive udarbejdet en regenerationsplan, med hensyn til kroppens øvrige organsystemer.

Med andre ord vil en phytoterapeut forsøge at fjerne alle hindringer eller barrierer for sundhed, således at klienten sættes i stand til at mobilisere og genopbygge sit eget forsvar.

En konsultation vil også omfatte råd om kost og livsstil. Der udformes en urterecept. Den individuelle ordination kontrolleres og tilpasses ved efterfølgende konsultationer.

Urteterapien kan virke generelt styrkende på organismen og kan have betydning for optagelsen og udnyttelsen af næringsstoffer. Det kan forekomme at virker udrensende og regulerende på alle organsystemer.

Urtemedicinen kan være med til, at behandle mange almindelige sundhedsproblemer. De problemer som phytoterapeuter ofte ser er:

  • Hudproblemer som psoriasis, akne og eksem.
  • Fordøjelsesproblemer som tyktarmskartar, blødende tyktarmsbetændelse, forstoppelse og dårlig mave.
  • Gynækologiske ubalancer som PMS. Uregelmæssig menstruation og overgangsalder.
  • Hjerte/kredsløbsproblemer som højt blodtryk, åreknuder og angina pectoris, kredsløbsforstyrrelser.
  • Kroniske sygdomme som astma, allergi og ledproblemer.

Desuden behandles:

  • Åreforkalkning
  • Søvnløshed
  • Stress
  • Migræne og hovedpine

Også mere akutte lidelser som influenza, forkølelser og betændelser kan afhjælpes.

Effekt

En af fordelene ved urtemedicinen kan være, at den kan være med til at styrke immunsystemet. Kvalificerede phytoterapeuter vil vide, hvornår klienten bør søge læge for at få behandlet problemet og er i øvrigt villige til samarbejde med din læge.