Forenede fødder

Når zoneterapeuter mødes på tværs af sprog og grænser, bliver der skruet op for både inspiration, faglig viden og nye bekendtskaber. De europæiske konferencer for zoneterapeuter byder på lidt af hvert

Af Jesper Odde Madsen

- Det var en kæmpe oplevelse at være med i Spanien. For mig var det første gang jeg deltog i en konference, men det bliver bestemt ikke sidste gang.

Det siger zoneterapeut Christian Slot, som deltog i den 12. europæiske RIEN konference, som fandt sted den 18.-19. maj 2023 i Yecla, Spanien, med ca. 40 deltagere.

- Jeg synes det er vildt imponerende, at mange vil rejse så langt for at fortælle om deres erfaringer, eller bare for at blive inspireret

RIEN er et europæisk samarbejde mellem zoneterapiforeninger og skoler, som opstod efter en konference i Newcastle i 1994, fordi man havde brug for en fælles stemme over for de europæiske politikere. RIEN står for Reflexology In Europe Nexus.

Deltagerne på konferencen mødte bl.a. danskeren Lone Sørensen, som især er kendt for ansigtszoneterapi, og som i sit oplæg fortalte om udbyttet af tibetansk medicin i arbejdet med zoneterapi.

Målbart i hjernen

Lynne Booth (UK) fortalte om “The Vertical Reflexology Spectrum: Supporting chronic illness and elite athletes”, og Nico Pauli (Belgien) havde et indlæg om “Exploring the Mysteries of the Foot Bones”. Desuden hørte deltagerne om “Emotional Release Reflexology”, da Helga Dittmann (Tyskland) holdt sit oplæg.

Desuden hørte man adskillige andre internationalt kendte oplægsholdere, ikke kun fra Europa, bl.a. Stefanie Sabounchian (USA), som fortalte om “Pain management with foot, hand and ear reflexology”.

Kevin og Barbara Kunz’ (USA) indlæg havde titlen “Back to the Future”, og de fortalte om et spændende forskningsprojekt, hvor man scannede hjernen på klienterne, mens de fik zoneterapi. Og det ser ud til at zoneterapi har en målbar effekt.

De foreløbige resultater viser tydeligt, at zoneterapien påvirker hjernen mere end man skulle tro. Forskerne bemærkede "uventede" observationer, som rakte ud over hvad man kunne forvente ved at trykke på foden, og de mener, at resultaterne er så spændende, at vi måske bør ændre vores opfattelse af, hvordan den menneskelige krop fungerer.

Forskningsprojektet er kommet i stand takket være bl.a. økonomisk støtte fra zoneterapiforeninger over hele verden.

Bankende hjerte

- Jeg synes, at alle oplæggene var spændende, og der foregår bare så meget rundt om i verden. Og det betyder meget, at man samtidig har mulighed for at tale med andre om det, andre som måske har en helt anden baggrund, siger Christian Slot.

- De tre andre danskere på konferencen kom fra en anden brancheforening, og det var faktisk gennem deres ihærdighed, at jeg valgte at tage af sted. Jeg var glad for at være sammen med dem og at kunne finde trygheden med nogle landsmænd.

- Det var fantastisk at være sammen med så mange ligesindede mennesker, som alle har et stort bankende hjerte for faget, og som kommer fra så mange nationer.

- Vi har brug for at få denne her inspiration fra andre zoneterapeuter ude i verden og de har brug for at få den fra os. Man kan ikke bare læne sig tilbage og tro at man kan en masse uden samtidig være opsøgende efter mere viden. Jeg synes man bør være international, ikke mindst som forening.

Face-to-face

- Udbyttet er både fagligt og socialt, det kan ikke skilles ad. Man møder en masse nye folk face-to-face, man snakker med dem, og så er man pludselig kommet tættere på hinanden, siger Christian Slot.

- I pausen lyder det måske: Skal vi ikke spise sammen i aften? og så sidder man pludselig sammen med nogle zoneterapeuter, man lige har mødt, den ene mere inspirerende end den anden. Jeg oplever, at den menneskelige dimension er mindst lige så vigtig som den faglige.

Fakta

RIEN omfatter 26 medlemsorganisationer, 33 skoler og 10 ”Friend Members”. De kommer fra 14 europæiske lande, samt USA, Canada, Mexico og Tyrkiet. Hvert andet år arrangerer RIEN en konference.

Konferencernes program omfatter fx nye teknikker, forskning i zoneterapi og muligheder for at prøve noget af via praktiske workshops – ”feet & hands on”.

Man kan også finde RIEN på FacebookTwitterYouTube og Instagram.

”Zoneterapiens dag” – på europæisk plan ligger den sidste lørdag i april hvert år. Traditionen er startet af medlemsorganisationerne i RiEN og har til formål at promovere zoneterapi som et værdifuldt helbredende værktøj. Hvert land markerer dagen på sin egen måde.

”World Reflexology Week” er et andet etableret værktøj til at fremme zoneterapi rundt om i verden. I 2023 gælder det ugen 18-24. september. Det er The International Council of Reflexologists, der står bag.