Den tredje rytme

I kranio-sakral terapi arbejder man med en særlig rytme i kraniet, men den har ikke haft videnskabeligt grundlag. Indtil nu.

Af Jesper Odde Madsen

Kranio-sakral terapi bliver ofte, i en ironisk tone, brugt som eksempel af folk, der kritiserer alternativ behandling for at basere sig på noget, der ikke findes. Men måske duer det eksempel ikke. Det meste af teorien bag metoden kan nemlig læses i en medicinsk lærebog, om skelettet, kraniet, hjernevæsken og nervesystemet.

Der er dog ét ”mysterium”, der hidtil har været svært at forklare, nemlig idéen om en tredje rytmisk bevægelse eller impuls i menneskets kranie, som terapeuterne bruger i behandlingerne. En rytme, der hverken er forårsaget af vejrtrækningen eller af arteriel pulsering. 

Imidlertid har to danske forskere, Thomas Rosenkilde Rasmussen og Karl Christian Meulengracht, offentliggjort et studie, der via eksperimenter har påvist, at rytmen findes. 

Hos 50 raske personer blev rytmiske svingninger i hovedet målt, uden andre påvirkninger undervejs. Det skete ved hjælp af en dansk, nyudviklet maskine udviklet til formålet. 

Hos alle deltagerne kunne man måle en tredje rytme, adskilt fra den arterielle og respiratoriske rytme. Den tredje rytme viste sig som et fysiologisk fænomen med en cyklus på 6,16 i gennemsnit pr. minut. 

Forfatterne mener, at denne objektive tilgang til at studere den tredje rytme kan danne grundlag for fremtidige kliniske og fysiologiske undersøgelser på området. 

Danske Terapeuter vil senere forsøge at få et interview med forskerne.

Kilde til studie

Billede af et kranium