Der er hjælp at hente

Det faglige emne i 2024 er jo ”Fokus på behandleren”. Med andre ord: Hvordan sørger vi for at skabe de bedste rammer for vores (arbejds)liv – så vi har overskud til at yde det bedst mulige for klienterne? Her er nogle tips til at gøre livet nemmere i 2024.

Af Jesper Odde Madsen

At drive en klinik betyder for det første, at man på mange område deler vilkår med andre solo-selvstændige, fx grafikere, psykoterapeuter, konsulenter og skribenter. Og det kræver på mange områder sin mand/kvinde at drive en biks uden, hvor både marketingschefen, grafikeren, webmasteren, regnskabschefen og den kundeansvarlige er dig selv! 

”Du er ikke alene…” Det glemmer man tit, når man er alene på sin arbejdsplads. Her er det godt at huske, at der som regel er kolleger i området, som måske også savner en snak og lidt sparring indimellem, og at de kun er 20 minutter væk. 

Desuden er du medlem af en lokalafdeling, hvor der er lejlighed til at få ladet op på både de faglige og de sociale batterier. Og uanset om du er nystartet eller erfaren, kan du nogle gange have behov for at tale med én af de mentorer, vi har i Danske Terapeuter. 

Regnskab er noget som fanden har skabt, vil mange af os sige. Vi vil helst gøre det, vi kan lide og er bedst til - og det er ikke bogføring, fradrag og moms, når man er alternativ behandler (eller journalist). 

Mange af os foretrækker dog at gøre det hele selv, og det er også muligt. Men er man oppe over de 300.000 i omsætning, begynder det måske at give mening at betale andre for det. Indtil da giver det god mening at dele de tips og tricks, der kan gøre livet nemmere, med hinanden. Her er tre: 

  1. Nogle gange savner man de bilag, hvor beløbet trækkes automatisk via betalingsservice. Men fortvivl ikke, for her er en kopi af kontoudtoget som regel godt nok som bilag. 
  2. Lav en idiotsikker procedure for hvad du gør med diverse kvitteringer, fotografér dem, og put dem ind i din kassekladde. Gør det fx hver 14. dag - så kan du nemlig stadig huske hvad det var. Gemmer du det hele til året er gået, risikerer du frustrationer, raserianfald og forhøjet blodtryk. 
  3. Vil du slippe for at indberette dit kontingent til skat, så opgive hele dit CPR nr. til sekretariatet, så sker det automatisk via Danske Terapeuter.

Mangler du hjælp til foldere, hjemmeside eller grafisk arbejde, så husk, at det handler om dig. Forstået på den måde, at budskabet om hvem du er, hvad du kan og hvad du brænder for, er vigtigere end at farverne på hjemmesiden snurrer rundt som i et tivoli. 

Undgå ærgerlige udgifter. På nogle områder er man nødt til at google sig frem til lidt viden om jura og rettigheder. Både tekst, billeder og musik er som regel beskyttet af ophavsret, og hvis man bare bruger det, kan der lande en regning på flere tusinde kroner. Surt show… (har prøvet det for mange år siden).

Vis hvem du er – også som person! Hvis du kun skriver og fortæller det samme som andre behandlere, kan klienterne ikke kende forskel og ved ikke hvad der er særligt ved dig.

Der er hjælp at hente